Sundhed starter indefra. Del 3: Overvægt

Ann-Kristin Meyer | Hundefodernørden

Sundhed starter indefra. Del 3: Overvægt

Sundhed starter indefra:
Ernæring som nøglen til hundens trivsel

I denne miniguide deler Ann-Kristin Meyer | Hundefodernørden viden om, hvordan din hunds foder kan påvirke den.

Fik du ikke læst del 1 og del 2? Så kan du finde den her:

I del 3 er emnet: 

Overvægt

Ifølge tal fra 2019 er næsten 50 % af de danske hunde overvægtige eller fede. Overvægt og fedme er desværre ikke kun et kosmetisk problem, men også et sundhedsmæssigt.

Den overskydende fedtmasse har en mekanisk effekt på hundens bevægeapparat, fordi den udgør en ekstra vægt, som hunden skal slæbe rundt på, og som tyngder på leddene. Dette kan føre til ortopædiske lidelser og problemer med at trække vejret.

Derudover har den overskydende fedtmasse en fysiologisk effekt, dvs. den producerer betændelsesfremmende stofskifteprodukter og forstyrrer hormonbalancen, hvilket kan føre til diabetes mellitus, insulinresistens og dermed en øget demensrisiko, og kræft. Forskellige studier har også vist, at overvægtige hunde er en reduceret livskvalitet, fordi de er mindre vitale end deres slanke artsfæller og påvirket af smerte.

Et langtidsstudie viste også, at hunde med bare let overvægt, har udsigt til et kortere liv, sammenlignet med normalvægtige hunde. Der er altså argumenter nok, til at sørge for, at hunden forbliver slank eller taber de overflødige kilo.

 

Men hvordan ser en slank hund overhovedet ud? Mange hundeejere har desværre et helt forkert billede af den normalvægtige hund. Og det undrer ikke, når man gang efter gang oplever, at overvægtige hunde bliver racevindere til de store hundeudstillinger.

Hos en normalvægtig hund skal ribbenene nemt kunne føles. Når hunden er i bevægelse, er det også helt ok, at man kan ane dem under pelsen. Der skal ikke være mere end et minimalt fedtlag over ribbenene. Hundens talje skal nemt kunne ses, når man ser oppefra.

Og maven skal tydeligt være trukket op, når man ser fra siden. Selvfølgelig findes der nogle hunderacer, der pga. meget pels eller ekstra hud ikke kan ”scores” på samme måde. Her er det muligvis nødvendigt at spørge en veterinær fagperson om råd.

Hvis du selv har en overvægtig hund eller på de sociale medier følger med i diverse debatter om overvægtige hunde eller slankefoder, så har du sikkert også hørt udsagnet: ”En overvægtig hund skal bare have mindre at spise. Længere er den ikke.” Men så nemt er det faktisk ikke.

Årsagerne til overvægt er mangfoldige. Selvfølgelig er en af de årsager, som vægter tungest (pun intended ;) ), et misforhold mellem energiindtag og energiudgifter. Dvs. at hunden spiser for meget i forhold til den energi, den bruger i løbet af en dag.

Men fordi energibehovet påvirkes af mange forskellige faktorer, er det ikke altid så nemt for hundeejeren at regne ud, hvor meget hundene egentlig skal spise. Det kommer nemlig an på hundens køn, neutralisationsstatus, alder, kropssammensætning og aktivitetsniveau. Og selv hunde, som ligner hinanden fuldstændigt i forhold til de nævnte parametre, kan de alligevel have vidt forskellige stofskiftehastigheder, og dermed vidt forskellige energibehov.

En anden enormt vigtig årsag, som de færreste hundeejere kender til, er sammensætningen af det foder, som hunden spiser. Her handler det ikke om mængden af energi (kalorier), men om hvilke makronæringsstoffer energien stammer fra. Der findes tre energigivende makronæringsstoffer, nemlig proteiner, fedtstoffer og kulhydrater (herunder stivelse og sukker).

Som nævnt i del 2 af denne miniguide, er hunde anatomisk og fysiologisk set tilpasset en kost, som er rig på proteiner og fedt.

Alligevel indeholder meget foder store mængder af stivelse og sukker. Hvorfor det er tilfældet, kan du læse i del 1 af denne miniguide. Når hundens foder indeholder store mængder stivelse og/eller sukker, kan det føre til problemer – særligt for hunden, der skal tabe sig eller har let ved at tage på. Problemet ligger i hormonet insulin, som udskilles, når store mængder af stivelse og/eller sukker nedbrydes til bl.a. glukose og fører til en hurtig stigning af blodsukkerniveauet.

Insulin er et vævsopbyggende hormon med en livsvigtig opgave. Det er ansvarligt for at rense blodet for glukose, som eller vil kunne skade de indre organer, og for at transportere næringsstofferne ind i cellerne, hvor de skal bruges til diverse opgaver. Insulin virker som en slags nøgle, der låser cellerne op og sluger næringsstofferne fra blodcirkulationen ind. Når insulin er aktivt, øges forbruget af glukose i muskelcellerne til at producere energi og syntesen af triglycerider (fedtstoffer) inde i cellerne fremmes.

På den måde opstår fedtdepoter – energilagre til dårlige tider, som for de fleste hunde aldrig kommer. Ud over, at der indlejres fedt til ”senere brug”, blokerer insulinet faktisk også for at kroppen kan bruge frie fedtsyrer som energikilde. Kroppen kan altså ikke forbrænde fedt, når insulinniveauet er højt. Og når hunden fodres med et meget stivelses- og/eller sukkerrigt foder, vil insulinniveauet være højt meget af tiden.

Har man en overvægtig hund eller en hund, som har let ved at tage på, skal man derfor ikke kun være opmærksom på hundens energiindtag, men også hvilke ingredienser, der er i foderet. Undgå derfor foder med stivelses- og sukkerrige ingredienser, såsom majs, ris, korn, kartofler og søde kartofler. Sjovt nok indeholder langt de fleste slags slankefoder netop store mængder af disse stivelses- og sukkerrige ingredienser.

Oftest udskiftes fedtstoffer i foderet, som indeholder næsten 2,5 gange så meget energi (kalorier) som stivelse og sukker, med netop stivelse og sukker, for at mindske foderets energiindhold. De færreste foderproducenter har desværre fokus på fordelingen af de energigivende makronæringsstoffer i foderet og dermed hundens hormonelle påvirkning.

Og apropos ”En overvægtig hund skal bare have mindre at spise. Længere er den ikke.” Man kan ikke bare blive ved med at skrue ned for hundens fuldfoderration, hvis den ikke taber sig. Nogle hunde har så lavt et energibehov, at de skal indtage så små mængder foder, at de er i reel fare for at de ikke får tilstrækkelige mængder af samtlige essentielle næringsstoffer, herunder aminosyrer, mineraler, vitaminer og fedtsyrer. Disse hunde kræver, at de får udarbejdet et specielt tilpasset foder, som indeholder meget lidt energi, men har en høj koncentration af essentielle næringsstoffer.

Husk altid, at generelle informationer om hundeernæring, som i denne tekst, gælder den sunde, raske og fuldvoksne hund uden særlige behov. Hunde er forskellige og det kan godt være, at ovenstående informationer ikke nødvendigvis gælder for din hund. Kontakt altid en veluddannet hundeernæringsekspert, som kan rådgive indenfor alle former for fodring, hvis du er i tvivl om det mindste.

Om Ann-Kristin Meyer, Hundefodernørden:

Ann-Kristin Meyer er hundeernæringskonsulent og rådgiver både private og virksomheder om alt, der har med hundefoder og -ernæring at gøre. Med en kandidat i Animal Science fra Københavns Universitet og med speciale i hundeernæring har hun en solid akademisk og uvildig baggrund hvad angår ernæring af hunde.

Hundeernæring er Ann-Kristins store passion og hun har hjulpet mange hunde til at trives bedre – blot ved at ændre deres kost. Dette inkluderer både raske voksne hunde, allergihunde, overvægtige hunde, drægtige og diegivende tæver, hvalpe og aktive konkurrencehunde.
Du kan læse mere om Ann-Kristins arbejde på hendes hjemmeside: www.hundefodernoerden.dk

Husk altid, at generelle informationer om hundeernæring, som i denne tekst, gælder den sunde, raske og fuldvoksne hund uden særlige behov. Hunde er forskellige og det kan godt være, at ovenstående informationer ikke nødvendigvis gælder for din hund. Kontakt altid en veluddannet hundeernæringsekspert, som kan rådgive indenfor alle former for fodring, hvis du er i tvivl om det mindste.