Tryg Negleklipning - Del 4

Mie Bay

Tryg Negleklipning - Del 4

 Når du er kommet der til, hvor du for første gang har klippet lidt af en negl under træningen af tryg negleklipning, skulle man tro, at du er i mål.

At fra nu af er din hund bare tryg ved at få klippet negle.

Men sådan går det desværre for de færreste, uanset hvor grundig du har været i træningen op til det første trin.

Det lyder måske ikke så motiverende - men tag det som et klap på skulderen og en påmindelse om, at træningsrejsen for du og din hund sikkert er helt normal!

Læs de tidligere ugers indlæg:

Del 1

Del 2

- Del 3

Mange oplever tilbagegang i træningen, efter de første klip. Det skyldes, at vi ‘ændrer billedet’ en del for vores hunde, når vi går fra de tidligere trin i træningen og til faktisk at klippe noget af en negl. Men bare rolig - det betyder på ingen måder at jeres træning er ødelagt.

Det betyder bare, at du skal sætte farten ned og revurdere din plan for træningen. Find ud af hvilket step i træningen din hund stadig er tryg ved og træn dig herefter op til at kunne klippe lidt af en negl igen. Fortsæt sådan ‘frem og tilbage’ og med tiden vil du opleve at vejen tilbage til trygt at kunne klippe noget af en negl bliver kortere og kortere.

Hvis din hund bare er helt cool med let negleklipning nu, skal du alligevel finde tålmodigheden frem. At din hund er tryg ved, at du klipper små stykker af en negl, betyder ikke nødvendigvis, at den er tryg ved, at du bare klipper derud af. Fortsæt med at bygge negleklipningen stille og roligt op, så du over tid kan klippe mere og mere i én session.

 

Sæt et realistisk mål, som også holder dig selv ‘lidt i ørerne’. Det kan ofte være nemmere ikke at blive overmodige, hvis vi sætter et ‘nemmere’ opnåeligt mål end ‘min hund skal være tryg ved, at jeg kan klippe alle negle i én session’. Måske succeskriteriet skal være, at din hund er tryg i hver eneste session, uanset hvor lidt eller meget du får klippet af dens negle? Måske målet skal være, at kunne klippe én negl om dagen? Og så lade det udvikle sig stille og roligt derfra.

En del af træningen mod tryg negleklipning er at lære, hvor langt du må klippe.

Vurder altid ud fra neglens ‘klippeflade’ og ikke fra siden af neglen, uanset hvilken farve neglen har.

Som hovedregel må du klippe indtil du når ind til neglens ‘midte’, som indeholder blodkar og nerver. Du ved, at du er nået ind til ‘midten’, når der på neglens ‘klippeflade’ kommer en lille prik i midten, som typisk har samme farve som neglens yderside. Det vil sige svagt lyserød på lyse negle, brun på brune negle og sort på sorte negle. Nå du ser den lille prik, må du ikke klippe længere ind, men du må gerne klippe lidt rundt om ‘midten’, ved fx at klippe lidt af neglens sider.

Hvis du er i tivl om, om du er nået ind til neglens ‘midte’ kan du evt. prøve at trykke din egen negl lidt ned i det, du tror er ‘midten’. ‘Midten’ er nemlig blødere end resten af neglen.  

Husk at der altid er hjælp at hente, hvis din træning går i stå, du er i tvivl eller du har brug for at prøve en anden metode. Der er mange måder at træne tryg negleklipning og alle trin kan trænes i forskellige setups. Håbet er derfor på ingen måder ude, hvis det ikke fungerer for dig ‘bare’ at følge listen, du har fået i denne mini-serie. Der findes flere hundetrænere og adfærdsrådgivere derude, som står klar til at hjælpe dig og din hund til at komme i mål med tryg negleklipning.

Tak fordi du læste med og rigtig god træning.

Jeg hepper på dig og din hund!

- Mie

SuccesHund - Mie Bay

Mie Bay er dyrlæge, hundeinstruktør og kæmpe hundenørd. Hun brænder for den gode relation mellem hund og ejer og har især en passion for at udbrede træning af tryg og frivillig håndtering for familiehunden. Mie ejer SuccesHund, hvor hun arbejder efter tanken, at hundetræning skal være trygt og sjovt - for både hund og menneske.

Du kan læse om Mies undervisning og lære hende bedre at kende på Instagram/Facebook profilerne @SuccesHund og på hjemmesiden www.succeshund.dk