Miniguide - del 4: 10 gode råd til at vælge den bedste hund til netop dig

Powerdog

Miniguide - del 4: 10 gode råd til at vælge den bedste hund til netop dig

Der er mange ting, der skal tages hensyn til og tænkes over, når drømmen om en lille varm hundehvalp banker på. 

I samarbejde med instruktører og adfærdsbehandlere fra Powerdog har vi samlet 10 gode råd til den kommende hundeejer i en lille miniguide

Gik du glip af de første tre dele? Så finder du dem her:


Råd 7: Opdragelse

Hunde er ikke preprogrammerede til at vide, hvad der er rigtig og forkert. Som udgangspunkt gør en hund, hvad den synes er sikkert, sjovt og trygt. Vi kan vise den og lære den, hvad der er sikkert ved at rose og belønne den for alt det, den gør rigtigt, og sørge for at den i stor grad altid gør de rigtige ved at være på forkant med situationen. Og i stedet for at skælde ud, kan vi ignorere det, som den gør forkert.

En lille hvalp ved ikke, at den ikke må tisse indenfor, og den kan i øvrigt ikke holde sig særligt længe ad gangen. Hvis hunden tisser på gulvet indenfor, vil det ikke hjælpe at skælde den ud. Hvis vi skælder ud, vil hvalpen bare lære at det ikke er rart at tisse, når ejeren er i nærheden. Når tisse-rutinen skal læres, er det en fordel altid at forsøge at være på forkant og nå ud med hunden, inden der sker uheld. Gå ud med hunden meget ofte i starten og altid når den har sovet, spist eller leget. Når hunden er ude og sætter sig for at tisse, kan man samtidig med at den tisser sige ”tis-tis” eller et andet ord og bagefter rose hunden, så hunden begynder at koble ordet sammen med det at tisse og at få ros. Når hunden bliver ældre, er det rigtig praktisk at kunne fortælle hunden, at den gerne må tisse, når man siger det, hvis man f.eks skal på en lang køretur eller til en konkurrence, og det er vigtigt at hunden har tisset af inden.

Hvis hunden hopper op, er det næsten altid fordi, den gerne vil have kontakt og fordi den er glad. Det bedste er, at være på forkant og lære din hund fra den er hvalp, at vi altid kommer ned til den og klapper den – og den derfor ikke behøver hoppe op for at få kontakt. Har hunden allerede en dårlig vane, og vi skubber den væk med vores hænder, oplever den fortsat at få den kontakt, den søgte, og den vil derfor gøre det igen og igen. I stedet kan vi, når hunden gør antræk til at hoppe op eller allerede hopper op, ignorere den og vende os væk, så den ikke får noget ud af det, og vende os om og rose den og give den kontakt, når den har alle !re poter på jorden. Med tiden vil den ikke længere forsøge at hoppe op.

På samme måde kan vi vejlede hunden i alle de situationer, hvor den skal lære, at der er noget vi gerne vil have, og noget vi ikke vil have ved at rose og belønne den for det, som den gør rigtigt og ignorere det, som vi ikke ønsker 

Råd 8: Økonomi

Typisk er der en del udgifter forbundet med at få en hund. Der er selvfølgelig prisen for selve hunden, som kan variere meget – alt fra 5.000 kr. til 15.000 kr. er meget normalt for en hvalp. I starten vil der være behov for nogle dyrlæge-tjek og vaccinationer, og det skal du regne med mindst en gang årligt i resten af hundens levetid. Der skal tegnes en ansvarsforsikring på hunden, og hvis du vil være på den sikre side, kan du også tegne en sygeforsikring, så hvis uheldet er ude, får du dækket en del af dyrlægeregningen.

Typisk har man brug for at købe en del forskellige ting, når man får en hund. Den skal have en madskål, vandskål, en kurv, legetøj, sele, halsbånd, snor og forskelligt træningsudstyr. Nogle af tingene skal udskiftes i takt med, at hunden vokser. Hunden skal også have noget at spise. Alt efter behov, fodertype og størrelse på hunden, kan det koste omkring 200-500 kr. om måneden. Og så skal der nok også købes tyggeben og hundesnacks en gang imellem.

Der kommer nemt uforudsete udgifter, når man har hund. Hvis du rejser på ferie, kan der være en ekstra udgift til at få passet hunden i en god pension, som måske kan koste et par tusinde kroner, hvis du ikke er så heldig at have nogen, der kan passe hunden. Måske skal hunden ofte med i bilen, så den skal have et solidt bur. Vær sikker på, at din økonomi kan bære både de faste udgifter og de uforudsete.

Powerdog er et samlingssted for dedikerede instruktører og adfærdsbehandlere

Her tilbydes kursister mange forskellige kurser indenfor de fleste hundesportsgrene både online som i lokalerne i Roskilde. Motto’et er bag Powerdog er, at hundetræning skal være sjovt, for alle! Både hunden og ejeren.

Teamet bag Powerdog favner bredt, fra familiehunden til den hardcore konkurrencehund og alle elsker de at give hundeejere ny viden og forståelse for deres hunde.

SE MERE PÅ POWERDOG.DK